BiologyinSchool (BiS), Biology4u.gr

2 ενδιαφέρον ελληνικά site σχετικά με την βιολογία είναι τα BiologyinSchool (BiS), Biology4u.gr.

Το BiologyinSchool (BiS) είναι ένας διαδικτυακός τόπος, που δημιουργήθηκε προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με το μάθημα της Βιολογίας, που διδάσκεται στις διάφορες τάξεις της Δευτεροβάθμιας (κυρίως) και Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Πρόκειται για διαδικτυακό τόπο που έχει δημιουργηθεί με την CMS εφαρμογή Joomla, στην εξελληνισμένη της μορφή όπως έχει τροποποιηθεί από το myJoomla. Γεγονός που σημαίνει ότι θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις της εφαρμογής και θα γινόμαστε κάθε φορά και αποτελεσματικότεροι.
Στην παρούσα φάση, διαθέτει τις εξής ενότητες:

 1. Δημοσιεύσεις, όπου παρουσιάζονται κατηγοριοποιημένα επιστημονικά άρθρα, με αναφορές σε επιστημονικές δημοσιεύσεις από τις εγκυρότερες επιστημονικές επιθεωρήσεις, που σχετίζονται με τη σχολική ύλη
 2. Βιβλιοθήκη Γνώσης, όπου παρουσιάζονται κατηγοριοποιημένα γνωστά θέματα βιολογίας, όπως αυτά αναφέρονται σε πολλούς δικτυακούς τόπους και αρκετά βιβλία
 3. Εκπαίδευση, με προτάσεις αξιοποίησης εκπαιδευτικού υλικού που παρουσιάζονται σε επιστημονικά περιοδικά, συνέδρια ή ατομικές προσπάθειες συναδέλφων. Επιπλέον θα καταγράφονται θέματα Διδακτικής και Παιδαγωγικών.
 4. Γλωσσάρι, όπου αναφέρονται οι συνηθέστεροι βιολογικοί όροι
 5. Υλικό, με ποικίλο εκπαιδευτικό υλικό (λογισμικά, δραστηριότητες, πειράματα, διαγωνίσματα, video, θέματα πανελληνίων εξετάσεων, ηλεκτρονικά βιβλία, εικόνες, γραφήματα) που είτε έχει δημιουργηθεί από τους χρήστες του BiologyinSchool, είτε αποτελεί υλικό προσπάθειας άλλων συναδέλφων, οπότε κι αναφέρεται. Για το αγγλόφωνο υλικό, υπάρχει και πρόσκληση: όποιος επιθυμεί να το μεταφράσει και στη συνέχει να παρουσιαστεί από τις ιστοσελίδες του BiologyinSchool, είναι ευπρόσδεκτος
 6. Αλιεύσαμε, όπου θα παρουσιάζονται βιολογικά νέα που εντοπίσαμε σε άλλους διαδικτυακούς τόπους
 7. Συνδέσεις, όπου θα καταγράφονται σε κατηγορίες οι προτεινόμενες συνδέσεις που σχετίζονται με τη Βιολογία
 8. Αναζήτηση, όπου θα μπορεί να γίνεται με εύκολο τρόπο αναζήτηση για κάποιες λέξεις κλειδιά

Η απόφαση για την έκδοση του Biology4u προήλθε από την ανάγκη για τη δημιουργία ενός δικτυακού τόπου ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των Βιολόγων και όσων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, ενδιαφέρονται για τη Βιολογία.
Η φιλοδοξία για την πλήρη κάλυψη των αναγκών ενημέρωσης στην επιστήμη μας, καταιγιστικά αναπτυσσόμενης και χαρακτηριστικά αυτο-ανα-προσδιοριζόμενης, είναι πολύ μεγάλη για να τεθεί στους στόχους μιας νεόκοπης ηλεκτρονικής έκδοσης. Ωστόσο στο μέτρο των δυνατοτήτων μας υποσχόμαστε να παρουσιάζουμε και να σχολιάζουμε από τις ειδήσεις, όσες κρίνουμε σημαντικότερες και πιό ενδιαφέρουσες για τον έλληνα περιηγητή του διαδικτύου.
Όσον αφορά όμως την ανταλλαγή απόψεων, φιλοδοξούμε να πραγματώσουμε μέσω του Biology4u το κυρίαρχο δίδαγμα που απορρέει από τη μεγάλη επιστημονική επανάσταση της Βιολογίας του 20ου και 21ου αιώνα: Την ανάγκη για μια νέα σύνθεση ανάμεσα στα διαφορετικά βιολογικά αντικείμενα και στους χώρους στους οποίους αυτά εξασκούνται. Ο πάγκος του ερευνητή, το έδρανο του πανεπιστημιακού καθηγητή, το θρανίο του μαθητή, και η καθημερινότητα του πολίτη, που τόσο πολύ πλέον επηρεάζεται από τα σύγχρονα βιολογικά επιτεύγματα, έχουν πλέον έλθει πάρα πολύ κοντά, ώστε να μη επικοινωνούν μεταξύ τους. Αν καταφέρουμε με την έκδοσή μας να συμβάλουμε στη δημιουργία γεφυρών μεταξύ των διαφορετικών αντικειμένων της Βιολογίας και στην ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ανθρώπων που τους ενδιαφέρουν, θα έχουμε επιτύχει το μεγαλύτερο στόχο μας.
Επειδή πιστεύουμε ότι η Βιολογική επανάσταση που έχουμε την τύχη να βιώνουμε σήμερα, ασκεί ήδη κολοσσιαία πολιτισμική επίδραση στις κοινωνίες μας – και θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη στο μέλλον- στο δικτυακό τόπο μας ενδιαφέρουν και σκοπεύουμε να προβάλλουμε αντικείμενα που φωτίζουν τη σχέση ανάμεσα στη Βιολογία και τον κόσμο των ιδεών.
Επειδή πιστεύουμε ότι όσο αναγκαία είναι η Γενετική και η Εξέλιξη, προκειμένου να κατανοηθεί η τρέχουσα μορφή και λειτουργία των οργανισμών, άλλο τόσο αναγκαία είναι και η “γενετική” και η εξέλιξη των μεγάλων ιδεών της Βιολογίας, προκειμένου να κατανοηθούν τα σύγχρονα επιτεύγματα, υποσχόμαστε σε κάθε τεύχος να υπάρχει αφιέρωμα για την ιστορία μιας επιστημονικής ιδέας και των ανθρώπων που αναμίχθηκαν στη διατύπωσή της.
Μας ενδιαφέρει η σύνθεση ενός ευχάριστου δικτυακού τόπου που εκτός από την ενημέρωση, παρέχει ξεκούραση στον επισκέπτη του. Για το λόγο αυτό, φροντίσαμε -στο μέτρο της δικής μας αισθητικής επάρκειας- την αισθητική του, αποφεύγοντας επιθετικούς χρωματισμούς και μεγάλους υπέρτιτλους, ενώ σκοπεύουμε να περιλάβουμε στη θεματολογία του αξιοπερίεργες ειδήσεις, γουστόζικα σχόλια, και ότι τέλος πάντων, στο πλαίσιο της Βιολογίας , μπορεί να τέρψει τον επισκέπτη, στο περιθώριο της ενημέρωσής του ή της εργασίας του.

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s


 • trasnlate


%d bloggers like this: