Physics4u.gr

Ένα πολύ καλό portal για θέμα εκλαϊκευμένης φυσικής είναι το Physics4u.gr. Περιέχει ποικιλία άρθρων πάνω στη φυσική και όχι μόνο. Η εμφάνιση του σίγουρα δεν κερδίζει τις πρώτες εντυπώσεις παρόλα αυτά αξίζει πραγματικά να το ρίξει παραπάνω από μια ματιά κάποιος και όσο μπορεί να το “ξεψαχνίσει”. Χρήσιμα άρθρα όσο αφορά την πυρηνική ιατρική, τις ακτινοβολίες, τη φυσική και το DNA

Για όσους ασχολούνται με τις θετικές επιστήμες και την έρευνα σε αυτές, αποτελεί επιτακτική ανάγκη να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις τόσο στο χώρο της ειδικότητας τους όσο και στους άλλους συναφείς χώρους. Επιπλέον, η ενημέρωση προσελκύει μαθητές και σπουδαστές. Ταυτόχρονα προσελκύεται και το ενδιαφέρον της μερίδας εκείνης του κοινού το οποίο επιδεικνύει γενικό ενδιαφέρον για την επιστήμη στο σύνολο της ή για επιμέρους τομείς της. Από αυτήν ακριβώς τη φιλοσοφία διαπνέεται και αυτή η μοναδική ιστοσελίδα του ελληνικού χώρου.
Πολλοί που τελείωσαν το πανεπιστήμιο πριν πολλά χρόνια θα ήθελαν να μάθουν τι συνεχίζεται στον τομέα τους καθώς και σε σχετικούς τομείς. Όπως και δάσκαλοι επιστημονικών πεδίων πρέπει επίσης να ενημερώνουν τους μαθητές τους για να τους συμβουλεύουν προς τα πού πάνε τα πράγματα στην επιστήμη, για να πάρουν σωστές αποφάσεις.
Βέβαια η πληροφορία δεν μπορεί με κανένα τρόπο να συγκριθεί με την γνώση. Με τη γνώση ο άνθρωπος προσπαθεί να μάθει σε βάθος και να ανακαλύψει καινούργιους δρόμους. Ίσως η μεγαλύτερη χαρά του ανθρώπου είναι να ανακαλύψει κάτι που οι άλλοι δεν το ξέρουν. Αλλά χωρίς καινούργιες πληροφορίες, τι γίνεται σε όλο τον επιστημονικό κόσμο, πολύ δύσκολο είναι να επιτευχθεί πρόοδος σε έναν τομέα. Τρανό παράδειγμα είναι ο Αϊνστάιν τις δεκαετίες του ’40 και ΄50. Χωρίς καν να ξέρει τι έρευνες γίνονται μέσα στον πυρήνα – με την ανακάλυψη της ασθενούς και ισχυρής πυρηνικής δύναμης καθώς και με τα κουάρκς – ήθελε να κάνει ενοποίηση της ηλεκτρομαγνητικής με την βαρυτική δύναμη μόνο. Όταν δεν συμμετείχε καθόλου στην αναζήτηση της πληροφορίας σε πολλούς τομείς της επιστήμης, έχασε το παιχνίδι της γνώσης και της έρευνας.
Σήμερα οι επιστήμες είναι συνδεδεμένες με πολλούς τρόπους, για παράδειγμα η σωματιδιακή φυσική με την κοσμολογία και την αστροφυσική. Το μεγάλο με το μικρό. Χωρίς πληροφορίες σε άλλους τομείς της φυσικής μπορεί κάποιος να το έχει χάσει το παιχνίδι της έρευνας ή της ανακάλυψης.
Οι άνθρωποι πρέπει να ξέρουν επίσης πού πάνε οι χρηματοδοτήσεις της έρευνας, ποιός τα παίρνει και γιατί τα παίρνει.

Θέλουμε λοιπόν να δώσουμε, σε όσους ταξιδεύουν μαζί μας στο διαδίκτυο και την δυνατότητα να ψάξουν μέσα από επιλεγμένες σελίδες ό,τι υπάρχει γύρω από την Φυσική. Γι’ αυτό χωρίσαμε τα θέματα σε ενότητες, ανάλογα με το τι παρουσιάζουν. Οι σελίδες αυτές είναι ελάχιστες, μπροστά σε αυτές που κάθε μέρα ξεφυτρώνουν με γεωμετρική πρόοδο στο διαδίκτυο.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μας πείτε την άποψη σας και γιατί όχι νέες ενδιαφέρουσες σελίδες ή ειδήσεις γύρω από τον χώρο αυτό.
Πιστεύουμε ότι με την ανάπτυξη της Πληροφορικής στα σχολεία, θα υπάρχει επιτακτική ανάγκη για καθοδήγηση των παιδιών, στους δρόμους της Πληροφορίας. Οι δρόμοι αυτοί οδηγούν δυστυχώς και σε άχρηστη πληροφορία που πρέπει οι νέοι να ξέρουν να ξεχωρίζουν.
Ειδικευμένα περιοδικά είναι λίγα και όταν μια είδηση γράφεται ήδη έχουν περάσει μερικοί μήνες από τότε που έγινε. Να γιατί το διαδίκτυο παίζει σπουδαίο ρόλο. Ας μην ξεχνάμε ότι τα περισσότερα άρθρα και ειδήσεις είναι εκλαϊκευμένα ενώ τα ειδικά περιοδικά όχι. Αλλά υπάρχει και το πρακτικό ζήτημα. Τα περιοδικά κάποτε πετιούνται το διαδίκτυο είναι ζωντανό 24 ώρες το 24-ωρο.
Ορισμένες στρατηγικές διδασκαλίας χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για την άντληση πληροφοριών με σκοπό την εκπόνηση εργασιών με θέματα από την τεχνολογία, φυσικές επιστήμες αλλά και από τις λεγόμενες θεωρητικές επιστήμες. Έτσι, η εκμάθηση των μαθητών στη χρήση του διαδικτύου μαζί με άλλες διαδικασίες που σχετίζονται με τους υπολογιστές πχ εκτύπωση των πληροφοριών, χρήση των scanner πρέπει κατά την γνώμη μας να βρίσκονται σε προτεραιότητα στις επιδιώξεις μας, σαν δάσκαλοι της Φυσικής.
Η προσπάθεια μας στρέφεται και στο να βρουν οι μαθητές αλλά και δάσκαλοι των Φυσικών και Τεχνολογικών μαθημάτων σελίδες με πειράματα, κατασκευές αλλά και εξηγήσεις γύρω από “μαγικά κόλπα”.
“Η απίστευτη αδιαφορία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας στην εξέλιξη των επιστημών, φαίνεται και από το γεγονός ότι μόνο το 1966 διδάχθηκε για πρώτη φορά η κβαντομηχανική στα ελληνικά πανεπιστήμια. Με μια καθυστέρηση 40 ετών”, αναφέρει σχετικά ο Δ. Νανόπουλος. Και συνεχίζει: “θεωρούνταν κι αυτό “κουτοφραγκιά” που δεν μας αφορούσε και δεν μας ακουμπούσε”.
Συνεχίζοντας ο ίδιος λέει: “…η έλλειψη επιστημοσύνης στη χώρα μας είναι υπεύθυνη για πολλά κακά και επιτρέπει να βασιλεύουν ακόμη οι φαύλοι σκοταδιστές, που στηρίζονται στην άγνοια του κόσμου για να διαιωνίζουν την απαράδεκτη, σαθρή, και έωλη ψευτοφιλοσοφία τους. Η ΓΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΜΗ και αυτό τρέμουνε και γι αυτό πολεμάνε τη διάχυση της γνώσης”.
Ζούμε σε μια κοινωνία γνώσης που συνεχώς εξελίσσεται, αυτή την έννοια έχει η μάθηση δια βίου. Οι αγράμματοι σήμερα είναι αυτοί που δεν ξέρουν ότι πρέπει να συνεχίζουν να μαθαίνουν εφόρου ζωής.
Ο άνθρωπος πρέπει να πιστεύει πρώτα από όλα στην πρόοδο, στην μείωση των ανισοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στους ανθρώπους των διαφόρων χωρών και αυτό μπορεί να το καταφέρει μόνο η πρόοδος της επιστήμης. Πρέπει να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο και πρέπει να συμβάλουμε σαν φυσικοί, στη συναδέλφωση των λαών και στην ειρηνική διευθέτηση των προβλημάτων. Οι δρόμοι που άνοιξαν κατά το παρελθόν οι Αϊνστάιν, Ράσελ, Οπενχάιμερ και αναρίθμητοι άλλοι φυσικοί μαζί με την κίνηση Pugwash μας εμπνέουν και μας καλούν να πορευτούμε μαζί τους.
Καλό ταξίδι λοιπόν σε όλους σας, στις λεωφόρους της Πληροφορίας, της Γνώσης, της Επιστήμης

 

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s


 • trasnlate


%d bloggers like this: