Λογισμικό for legacy pcs

Έχοντας μπει στη διαδικασία να “σώσω” κάτι παλιά μηχανήματα που βρέθηκαν στα χέρια μου είπα να κάνω ένα post σχετικά με αυτά. Πολλοί έχουμε παλιά μηχανήματα σπίτι μας τα οποία “φυσιολογικότατα”, με τις καινούριες εκδόσεις προγραμμάτων σέρνονται τόσο ώστε να μην μπορούμε να κάνουμε την δουλειά μας. Πόσο μάλλον να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας…

Έπεσε στα χέρια μου ένα μηχάνημα με pentium στα 800Mhz, motherboard microstar βασισμένο στο intel 810i, μέγιστη δυνατή μνήμη(ram) 512mB, και με ένα σκληρό στα 10 giga(δε μπήκα καν στη διαδικασία να ψάξω το μοντέλο για να δω cache και στροφές…). Το μηχάνημα προορίζονταν για τα σκουπίδια. Χρησιμοποιούνταν σαν κατεβαστήρι και μόνο, αλλά μετά την αγορά και άλλων υπολογιστών είχε παροπλιστεί.

Εφόσων μου δόθηκε, προσπάθησα να το “αναστήσω” έτσι ώστε να έχει κάποια χρηστική αξία, αλλά και να γλιτώσει τη χωματερή. Ήταν και κάποιος που χρειαζόταν υπολογιστή για απλές δουλειές γραφείου, οπότε η όλη προσπάθεια είχε και κίνητρο.

Το λογισμικό που διάλεξα αφορούσε όλες τις λειτουργίες ενός υπολογιστή γραφείου με internet. Γνώμονας επιλογής των προγραμμάτων ήταν να είναι κατά το δυνατόν free, και κυρίως μη μνημοβόρα. Ξεκινώντας με antivirus, firewall ενεργοποιημένα και free resources στα 340 mB, 33,5% χρήση της RAM, είμαι αρκετά ικανοποιημένος. Ίσως να υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, αλλά για αρχή νομίζω είναι αρκετά καλά. Η λίστα του λογισμικού που χρησιμοποίησα.

Windows Fundamentals: Κυκλοφορεί έκδοση με ενσωματομένο το service pack 2. Θα προτιμούσα κάτι τελείως free, κάτι το οποίο θα δοκιμάσω με 2 άλλα παλιά δικά μου μηχανήματα. Μειονέκτημα, δεν είναι free.
AVG anti-virus: Ελαφρύ, και free.
Comodo Firewall: Μιά από τα ίδια. Λίγο εκνευριστικά στην αρχή τα μηνύματα που “πετάει” αλλά αν το ρυθμίσεις βελτιώνεται η κατάσταση.
Microsoft Works: Σουίτα εφαρμογών γραφείου της Microsoft, με τις βασικές λειτουργίες που θα χρειαστεί ένα χρήστης. Ελαφριά και νομίζω πλήρης για ένα απλό και μέσο χρήστη. Μειονέκτημα, δεν είναι free.
K-Meleon: Μετά τις τραυματικές εμπειρίες που έχω τελευταία με τον firefox όσο αφορά τη διαχέιρηση της μνήμης, έπρεπε να βρω οποσδήποτε ένα άλλο browser για το internet. Ήθελα κάτι τελείως minimal και ελαφρύ. Ο K-Meleon βασίζεται στο rendering engine του firefox Gecko. Υποστηρίζει tabs, μπορεί να πάρει extensions. Μου αρκεί το γεγονός ότι ανοίγει δεσμεύοντας 16mB στη RAM. Το pc όπως είπα είναι για απλή χρήση(ένας λόγος που δε προτίμησα μια παλιά έκδοση Opera).
7-zip: Opensource εφαρμογή (από-)συμπίεσης αρχείων και φακέλων.
Foxit Reader: Ανοίγει αρχεία .pdf, είναι free και ναι είναι ελαφρύ.
IrfanView: Freeware image viewer.
VLC media player: Ο τίτλος τα λέει όλα. Τα παίζει όλα και συμφέρει.
Foobar: Ελαφρύς audio player.
CDBurnerXP: Πρόγραμμα αντιγραφής δίσκων cd-dvd, με υποστήριξη ελληνικών και free. Σίγουρα πιο ελαφρύ από το nero.
CCleaner: Πρόγραμμα που καθαρίζει τη cache και registry του υπολογιστή. Free και αυτό.
Τέλος τα πολύ γνωστά Ad-Aware και Spybot – Search & Destroy. Για οτιδήποτε malware, spyware, adware μπορεί να “διεισδύει” στον υπολογιστή μας.

Σίγουρα θα προτιμούσα όλες οι εφαρμογές να είναι free. Για λειτουργικό θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάποια από τις παρακάτω ελαφριές διανομές Linux Damn Small Linux, Puppy Linux. Για εφαρμογές γραφείου εφόσων υπάρχει adsl γραμμή, θα μπορούσα να μην βάλω τίποτα και να πείσω αυτόν που έδωσα το pc να χρησιμοποιεί το Google Docs(ιδίως τώρα που δουλεύει και offline).

Δυστυχώς δεν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το OpenOffice όσο αφορά το μέγεθος της μνήμης που καταναλώνει, για αυτό και δε το χρησιμοποίησα.

Μια πολύ καλή λίστα με free εφαρμογές ανά κατηγορία μπορείτε να βρείτε εδώ. Εδώ, θα βρείτε παλιές εκδόσεις διάφορων δημοφιλών προγραμμάτων.

Θα προτιμούσα όσα παλιά μηχανήματα υπάρχουν να μην πετιούνται αλλά να βρίσκεται κάποιος τρόπος ώστε να χρησιμοποιηθούν είτε από άτομα που δεν έχουν είτε σε υπηρεσίες που υπάρχει έλλειψη, πχ. εκπαίδευση. Και επειδή υπάρχει και οικολογικό ζήτημα με το πέταμα των παλιών υπολογιστών-παλιών ηλεκτρονικών συσκευών, ένα τελευταίο video…

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s


 • trasnlate


%d bloggers like this: