e-Bug, ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό υλικό σε θέματα υγιεινής, μικροβίων, αντιβιοτικών

Το e-bug είναι μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια να προσφερθεί εκπαιδευτικό υλικό για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση πάνω σε θέματα που αφορούν τα μικρόβια, τα αντιβιοτικά και την υγιεινή γενικότερα. Σχετίζεται άμεσα και με την Ευρωπαϊκή Ημέρα για την Συνειδητοποίηση της Αντίστασης στα Αντιβιοτικά στις 18 Νοεμβρίου. Περισσότερα όμως από το ίδιο το site:

Τι είναι το e-Bug?

Το e-Bug είναι μία ολοκαίνουργια (δωρεάν) πηγή εκπαιδευτικού υλικού, που απευθύνεται και αφορά μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 9-16 ετών.
Μία έκδοση του υλικού αφορά μαθητές και μαθήτριες μικρής ηλικίας (9-11ετών) και μία άλλη μεγαλύτερης ηλικίας (12-16 ετών).
Το e-Bug ασχολείται με: Μικροοργανισμούς (όπως είναι τα βακτήρια και οι ιοί)
Καλά και κακά (χρήσιμα και βλαβερά) μικρόβια
Υγιεινή χεριών και αναπνευστικού
Αντιβιοτικά
Προς το παρόν, συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικούς και επιστήμονες σε 18 Ευρωπαϊκές χώρες, έτσι ώστε να εξασφαλίσουμε ότι θα σχεδιαστεί υλικό, που θα είναι πραγματικά χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς και πραγματικά διασκεδαστικό για τους μαθητές.

Ποιός είναι ο στόχος μας;

Η χρήση των αντιβιοτικών στην Ευρώπη αυξάνεται συνεχώς. Όταν η χρήση αντιβιοτικών είναι μεγάλη, κάποια μικρόβια γίνονται ανθεκτικά σ’ αυτά, με αποτέλεσμα να «κυκλοφορούν» ανάμεσα μας «υπερμικρόβια», όπως ο ανθεκτικός στην μεθικιλλίνη σταφυλόκοκκος (MRSA), τα οποία δύσκολα αντιμετωπίζονται ακόμη και με σύγχρονα φάρμακα και τα οποία δημιουργούν πολλά προβλήματα στα νοσοκομεία.
Ελπίζουμε ότι το e-Bug θα βοηθήσει να εκπαιδευτούν τα παιδιά και, ίσως, να μειωθεί η δική τους (αλλά και των οικογενειών τους) εξάρτηση από τα αντιβιοτικά!

Ποιές χώρες συμμετέχουν;

Μέχρι τώρα 18 χώρες συνολικά συμμετέχουν στο e-Bug , καλύπτοντας το 62% του πληθυσμού της Ευρώπης: Βέλγιο, Τσεχία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Ισπανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Κροατία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Σλοβακία

Το υλικό στα Ελληνικά δεν είναι έτοιμο. Μπορεί όμως οποισδήποτε θέλει να συνεισφέρει – συμμετέχει στο project.

Ο καλύτερος τρόπος, να εξασφαλίσουμε ότι το e-Bug είναι χρήσιμο για τους εκπαιδευτικούς, είναι να ζητήσουμε από τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης του υλικού.

Με την συμμετοχή σας στο e-Bug , εσείς (και οι μαθητές σας):

– έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε και να υποδείξετε, ποιες δραστηριότητες και παιχνίδια θα συμπεριλαμβάνονται στο υλικό και στην ιστοσελίδα.
– έχετε την δυνατότητα να παρακολουθήσετε την επιστημονική διαδικασία της αξιολόγησης
– θα έχετε πλήρη αναγνώριση και αναφορά για την συμμετοχή σας τόσο στο υλικό όσο και στην ιστοσελίδα (και θυμηθείτε, πρόκειται για υλικό που θα είναι διαθέσιμο σε τουλάχιστον 18 ευρωπαϊκές χώρες)
– μπορείτε να συμμετέχετε με τον σχεδιασμό δραστηριοτήτων και παιχνιδιών, καθώς και να επηρεάσετε την επιλογή καλλιτεχνικών μορφών και περιεχομένου
– μπορείτε να βελτιώσετε την υγιεινή χεριών και αναπνευστικού στο σχολείο σας – αυτό έχει αποδειχθεί ότι ελαττώνει την μετάδοση των λοιμώξεων και τις απουσίες από το σχολείο!

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Αν ενδιαφέρεστε:
– να είστε μέλος μίας ομάδας εκπαιδευτικών (ή μαθητών), που θα μας ανατροφοδοτεί και θα μας παρέχει συμβουλές σε ιδέες που επεξεργαζόμαστε,
– να συμμετέχετε στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και παιχνιδιών,
– να δοκιμάσετε το υλικό στις σχολικές τάξεις σας και να μας ανατροφοδοτήσετε με τι δουλεύει και τι όχι,
– να συμμετέχετε σε μια σωστή επιστημονική αξιολόγηση του υλικού και της ιστοσελίδας,

τότε παρακαλούμε συμπληρώστε τον παρακάτω πίνακα και θα είμαστε σε επαφή

Περισσότερες πληροφορίες για το εγχείρημα και την επιστημονική κοινότητα πίσω από αυτό μπορείτε να βρείτε εδώ. Στην Ελλάδα υπάρχουν 4 επιστημονικοί συνεργάτες, 4 αξιέπαινες κυρίες. Περισσότερο υλικό για το e-bug, παρουσιάσεις και έγγραφα, και στα Ελληνικά θα βρείτε εδώ. Έγγραφα, ερωτηματολόγια αξιολόγησης και διάφορα άλλα μπορείτε να βρείτε εδώ.

H παρουσίαση κάτω έχει τίτλο “e-Bug: Εκπαιδευτικό Υλικό σε Σχολεία της Ευρώπης. 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΕΕΚΠΠΥ”. Το δεύτερο έγγραφο έχει τίτλο “Εκπαιδευτικό Υλικό σε Σχολεία της Ευρώπης: Βασικοί Κανόνες Υγιεινής,
Μικροοργανισμοί και Αντιβιοτικά. Πρακτικά 19ου Πανελλήνιου Συνέδριου ΕΕΚΠΠΥ”.

[ipaper docId=7801498 access_key=key-11li0mpdmzwrl8fs1dvs height=530 width=500 /]

Για να πάρει κάποιος μια ιδέα του εκπαιδευτικού υλικού που ετοιμάζεται καλό είναι να κάνει μια περιήγηση στην Αγγλική έκδοση του e-Bug. Θα βρείτε το demo ενός παιχνιδιού, εκπαιδευτικό υλικό για την πρωτοβάθμια και την δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Πάρα πολύ ενδιαφέρον project(μακάρι να ήμουν καθηγητής να μπορούσα να συνεισφέρω)!!

Έχω όμως μερικά ακόμα link που μπορεί να ενδιαφέρουν. Ξεκινάω με μερικά εκπαιδευτικά παιχνίδια από το επίσημο site των βραβείων Nobel, το NobelPrize.org. Έχουμε λοιπόν παιχνίδια για το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου (The Immune System – Defending our Bodies), για την ελονοσία (Malaria  -Wikipedia), για την φυματίωση (Tuberculosis – Wikipedia) και για την Bιταμίνη Β1 (Vitamin B1 – Wikipedia). Στις σελίδες θα βρείτε πέρα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και πληροφορίες, κατάλληλες για παιδιά, σχετικά με το θέμα που διαπραγματεύεται το παιχνίδι, πχ. “The Immune System – Overview“, “The Immune System – in More Detail“.

Επίσης, αναφέρω το blog “Adapt a Microbe“, όπου περιέχει πληροφορίες και σκίτσα για διάφορα μικρόβια. Το συγκεκριμένο το βρίσκω πολύ έξυπνο σαν σύλληψη. Καλό θα ήταν ίσως κάτι παρόμοιο να δημιουργηθεί και για το e-Bug.

Τέλος, να αναφέρω την πάρα πολύ καλή “παιδική” σειρά “Μια φορά και ένα καιρό…το Σώμα μου“! Αποτελεί παραγωγή της Γαλλικής Procidis. Πραγματικά απορώ γιατί τέτοιες σειρές, και πολλές άλλες όπως πχ. History Channel, Discovery Channel, δεν αποτελούν εκπαιδευτικό υλικό στην Ελληνική εκπαίδευση??…

Ps: Κάποια στιγμή θα ετοιμάσω ένα mega-post αναφορικά με εκπαιδευτικά παιχνίδια υγείας για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης. Πιστεύω ότι και αυτά μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό ερέθισμα και παράγοντα ενημέρωσης, εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης. Παρακάτω ένα επεξηγηματικό video σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου, για μεγαλύτερα ‘παιδιά”. 😉




    Leave a comment


  • trasnlate