Συνέντευξη με τον Δρ Λεωνίδα Μ. Τζίμη, η πρώτη Ελληνική διαδικτυακή συνέντευξη σχετικά με Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας και Health 2.0

Σήμερα έχω τη χαρά να παρουσιάσω τη συνέντευξη του Δρ Λεωνίδα Μ. Τζίμη. Νομίζω ότι αποτελεί την πρώτη Ελληνική διαδικτυακή συνέντευξη, με συνεντευξιαζόμενο Έλληνα Health Blogger, σχετικά με Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες Υγείας και Health 2.0. Ο κ. Λεωνίδας Τζίμης bloggarei(sic) στo blog “ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ” και “European Hospital Pharmacy Blog“.

– Ανατρέχοντας σε παλιότερες δημοσιεύσεις του blog σας παρατήρησα ότι αρχίσατε να bloggarete(sic) ήδη από το 2004! Πώς προέκυψε το εγχείρημα? Πώς θα κρίνατε το επίπεδό σας, τότε, στη χρήση υπολογιστών και του διαδικτύου ξεχωριστά?
Η ιστορία άρχισε το 1983, όταν ξεκίνησα να καταγράφω το ημερολόγιό μου σε έναν Spectrum. Από το 1983 μέχρι σήμερα δεν έχει περάσει μέρα που να μην βάλω τα δάκτυλά μου πάνω στο πληκτρολόγιο. Πολλοί συνάδελφοί μου με ρωτούσαν τηλεφωνικά για τα συνέδρια, τις ημερίδες, τα σεμινάρια που κατά καιρούς διοργανώνονται και βλέποντας οτι όλα είναι πλέον στο δίκτυο, αποφάσισα να κάνω την ενημέρωση μέσω της Nosfar. Στο Φαρμακευτικό τμήμα του Νοσοκομείου Χανίων έχουμε Internet από το 1995, με γραμμή που μου είχε δώσει το Πολυτεχνείο Κρήτης μέσω modem. Είμαι φανατικός χρήστης του λειτουργικού συστήματος Linux και των προγραμμάτων του Ανοιχτού Κώδικα. Όλες οι δραστηριότητές μου είναι σε αυτό εδώ το blog 😉

– Πόσο εύκολο είναι για ένα φαρμακοποιό να κάνει αισθητή την φωνή και την παρουσία του στο διαδίκτυο? Αρθρογραφείτε μόνος σας? Υπάρχουν συνεργάτες?
Η παρουσία του οποιουδήποτε στο Διαδίκτυο δεν έχει να κάνει σε καμιά περίπτωση με το επάγγελμά του. Σήμερα είναι πολύ εύκολο να έχει οποιοσδήποτε δική του παρουσία, αλλά το πρόβλημα είναι η θεματολογία. Αν δεν έχεις κάτι να πεις, τότε αερολογείς και κάποια στιγμή σταματάς. Όχι γιατί δεν έχεις ακροατήριο αλλά γιατί εξαντλείς τη θεματολογία σου. Τα κείμενα τα γράφω μόνος μου αλλά αρκετές φορές δημοσιεύω επιστολές που μου στέλνουν συνάδελφοί μου μέσω email, ή μεταφράζω άρθρα από διάφορες πηγές του Διαδικτύου.

– Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες πηγές από τις οποίες ενημερώνεστε καθημερινά και αντλείτε τις πληροφορίες σας? Κάποιες web υπηρεσίες που χρησιμοποιείτε? (Στη φωτογραφία είναι ο ίδιος ο κ. Λεωνίδας Τζίμης “επί τω έργω”)
Οι πηγές μου είναι οι ιστοσελίδες γενικής πληροφόρησης, οι ιστοσελίδες των εφημερίδων -ελληνικών και ξένων- και οι ιστοσελίδες των περιοδικών:
The Pharmaceutical Journal, Hospital Healthcare Europe, Clinical Pharmacist, EuroHealthnet, European Medicines Agency, η Δικτυακή πύλη της ΕΕ για την υγεία, οι ιστοσελίδες του ΕΟΦ και του ΙΦΕΤ .
Επίσης είναι οι ιστοσελίδες του συλλόγου μου, της ΠΕΦΝΙ -Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων – (την οποία έχω σχεδιάσει και είμαι διαχειριστής και της οποίας τις ανακοινώσεις αναρτώ σε blog διότι είναι εύκολη η ευρετηρίαση), της EAHP -European Association of Hospital Pharmacists– (στης οποίας την εποπτεία συμμετέχω με την ιδιότητα του μέλους Webgroup της ΕΑΗP), η Ygeianet, τα blogs “e-doctor,Ιατρικά θέματα,medicine“, Palm Powered Doctor, Νυστέρι, ΕΠΕΙΓΟΝ, e-healthgr, τα οποία τα έχω όλα σε μια ομάδα στον Firefox ώστε να ανοίγουν όλα μαζί!
Επίσης υπάρχουν πολλές ιστοσελίδες που έχω μαρκάρει με RSS ώστε να παίρνω τα τελευταία κείμενα που αναρτούν (όπως το blog Hospital Pharmacy & Informatics του Γάλλου συναδέλφου Simon Letellier).

– Ποιο θα λέγατε ότι είναι το κύριο θέμα του blog σας?
Το κύριο και μοναδικό θέμα είναι η Νοσοκομειακή Φαρμακευτική. Μόνο δυο φορές “ξέφυγε” η θεματολογία. Η πρώτη φορά ήταν όταν έγραψα ένα κείμενο για την επέτειο της εξέγερσης της 17η Νοέμβρη (“Αντί στεφάνου“, και πρόσφατα όταν δημοσίευσα μια φωτογραφία του αδικοχαμένου μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλου (“Δακρύζει πάλι η ψυχή μου…“).

– Ποια τα προβλήματα που θα θέλατε να επισημάνετε για τον κλάδο σας τόσο επαγγελματικά όσο και εκπαιδευτικά?
Τα προβλήματα τα είχα καταγράψει σε ένα κείμενο που δημοσίευσα στη Nosfar και έστειλα με email σε όλα τα Πολιτικά Κόμματα πριν τις προηγούμενες εκλογές (“Ερωτήματα προς τα Πολιτικά Κόμματα που θέτουν προβλήματα των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών ΕΣΥ και ζητούν λύσεις“). Μη ρωτάτε ποιοί απάντησαν, κανένας και κανένα κόμμα, ακόμα και αυτά που σκίζουν τα ρούχα τους για νέες τεχνολογίες, κοινωνίες του διαδικτύου και άλλα ωραία λόγια. Ούτε καν μια απάντηση του τύπου “ευχαριστούμε για το ερωτηματολόγιο, το εξετάζουμε και …”, ούτε φωνή ούτε ακρόαση!
Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι οτι στα επαρχιακά Νοσοκομεία υπηρετεί στα περισσότερα ένας ή δύο φαρμακοποιοί. Με δέκα εφημερίες έκαστος το μήνα μένει το Νοσοκομείο ακάλυπτο από φαρμακοποιό 10-20 ημέρες. Μην τολμήσει να χρειαστεί φάρμακα ασθενής τις υπόλοιπες ημέρες απόγευμα ή βράδυ, αν δε είναι άπορος τότε πρέπει να αρρωστήσει καθημερινή μέχρι τις 14:30 και σε καμιά περίπτωση ΣαββατοΚύριακο ή αργία!.

– Πέρα από το blog “Νοσοκομειακή Φαρμακευτική” διατηρείται και το “European Hospital Pharmacy Blog”. Ποια αναγκαιότητα έφερε στη ζωή και αυτό το blog?
Το γεγονός οτι δεν υπάρχει ένα blog σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση που να ασχολείται αποκλειστικά με την Ευρωπαϊκή Νοσοκομειακή Φαρμακευτική. Η ανάγκη για πληροφόρηση είναι απίστευτη. Τα επίσημα κανάλια διανομής της πληροφορίας είναι ακόμα πολύ αργά στις κινήσεις τους για εξειδικευμένα θέματα που αφορούν “περιορισμένο ακροατήριο” και τα blogs προσφέρουν γρήγορη ενημέρωση. Για παράδειγμα αμέσως μετά από ένα συνέδριο, δημοσιεύω φωτογραφίες από τις εργασίες του συνεδρίου. Το European Hospital Pharmacy Blog ξεκίνησε τον Ιούλιο 2005 και σε αυτό δημοσιεύω νέα από την Ευρωπαϊκή ‘Ένωση για τη Νοσοκομειακή Φαρμακευτική, ανακοινώσεις για συνέδρια, συνεδριάσεις ομάδων εργασίας και παρεμφερή θέματα.

– Τι αναγνωσιμότητα υπάρχει στο καθένα από αυτά τα 2 blog? Υπάρχει διαφορά στο ξενόγλωσσο αναγνωστικό κοινό?
Η Nosfar έχει σήμερα το μήνα περίπου 2.000 επισκέψεις ενώ το European Hospital Pharmacy Blog έχει περίπου 500 επισκέψεις το μήνα (το γεγονός ότι το ελληνικό blog έχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα το αποδίδω στο ότι οι πηγές με ελληνικό περιεχόμενο στο Διαδίκτυο είναι λίγες ενώ στην αγγλική ο αναγνώστης έχει πολλές περισσότερες για να ενημερωθεί). Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους αναγνώστες και των δύο blogs είναι τα εκπαιδευτικά θέματα, τα συνέδρια, οι ημερίδες και η συνεχόμενη εκπαίδευση.

– Συχνά γράφετε για το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Υπάρχουν προβλήματα σε αυτό (μάλλον ρητορική η ερώτηση)? Ποια θα ξεχωρίζατε?
Παρακολουθώ το ΕΣΥ από τότε που γεννήθηκε. Σήμερα είναι πολύ γερασμένο και μάλλον είναι στα τελευταία του. Τα οργανωτικά του προβλήματα είναι βουνό και τα προβλήματα ελλείψεως προσωπικού “βγάζουνε μάτι”. Και δεν είναι μόνο οι νοσηλευτές που λείπουν από το ΕΣΥ, δεν υπάρχουν διοικητικοί υπάλληλοι, δεν υπάρχουν εργάτες, δεν υπάρχουν τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, δεν υπάρχουν νοσοκομειακοί φαρμακοποιοί, δεν υπάρχουν βοηθοί φαρμακείου, δεν υπάρχουν ακτινοφυσικοί, δεν υπάρχουν γιατροί!. Δέστε δύο κείμενα στη Nosfar που αναφέρονται σε αυτά: το πρώτο “Είμαστε δυό, είμαστε τρεις …” με μια διόρθωση, οι δύο φαρμακοποιοί έχουν γίνει πλέον ένας και οι έξι βοηθοί φαρμακείου έχουν γίνει πλέον τέσσερις και το δεύτερο “Το Φαρμακείο είναι κλειστό!“.

– Πιστεύετε ότι θα μπορούσαν οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας να προσφέρουν στην αναβάθμιση της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα? Πώς?
Τα ΟΠΣΥ -Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας- που έχουν ξεκινήσει, από τη Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, να αναπτύσσονται στις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, είναι η τελευταία ελπίδα για να μπουν οι Σύγχρονες Τεχνολογίες και να βοηθήσουν στην παροχή υπηρεσιών υγείας στο κόσμο που υποφέρει. Αλλά, έχουν όπως όλα τα έργα στην Ελλάδα υποχρηματοδότηση, με ψίχουλα δεν γίνεται δουλειά και απευθύνονται σε Νοσοκομεία υποστελεχωμένα με πληροφοριακά ανειδίκευτο προσωπικό και με μια γραφειοκρατία που δεν έχει ταίρι. Αν δεν δώσουν χρήματα στα ΟΠΣΥ, αυτά θα γίνουν άλλη μια “μαύρη τρύπα” της εφαρμογής των Νέων Τεχνολογιών στην υγεία (βλέπε “Ξεκίνησε το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Υγείας της ΔΥΠΕ Κρήτης“, “Ημερίδα Νοσοκομειακής Φαρμακευτικής στο ΖΩΓΡΑΦΕΙΟ Λύκειο της Κωνσταντινούπολης“, “Από το Ιγδίον μεθ’ Υπέρου στα νέα εργαλεία του Νοσοκομειακού Φαρμακοποιού την εποχή του Παγκόσμιου Ιστού“)

– Υπάρχει συνεργασία με το φορέα που δουλεύετε? Αν όχι, νομίζετε ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα blog στα πλαίσια της λειτουργίας μιας υγειονομικής μονάδας?
Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα στο Νοσοκομείο Χανίων που εργάζομαι. Το πρόβλημά μου είναι ότι παρά το γεγονός οτι πάω στο Νοσοκομείο 07:15 το πρωί και τις περισσότερες ημέρες φεύγω απόγευμα, αν δε έχω εφημερία ξεχνάω να πάω σπίτι μου, η τελική εικόνα που βγαίνει στο κόσμο είναι η συνολική εικόνα του Νοσοκομείου και όχι ενός και μόνο τμήματος. Και η εικόνα αυτή έχει (να το πω κομψά) προβλήματα. Με αυτά τα δεδομένα η λειτουργία ενός blog μέσα στα Νοσοκομεία θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν υποδοχέας παραπόνων, γκρίνιας άντε και ενημέρωσης του προσωπικού στη καλύτερη των περιπτώσεων.

– Το health blogging, οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα το λεγόμενο Health 2.0 νομίζετε ότι έχει θέση σε όλα αυτά?
Όχι μόνο έχει θέση αλλά είναι νομοτελειακά δεδομένο. Είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστούν αυτές οι τεχνολογίες, αλλά δεδομένου της αργής ενσωμάτωσης στα ελληνικά δεδομένα δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος για γρήγορες κινήσεις. Τα καθημερινά προβλήματα στο χώρο της υγείας είναι τέτοιας βαρύτητας που δεν αφήνουν χώρο για “πολυτέλειες”.

– Από όλα τα post σας υπάρχουν κάποια που ξεχωρίζετε? Αν ναι, ποια είναι αυτά?
Να «υιοθετήσει» κάθε Πανεπιστημιακή Φαρμακευτική σχολή 2-3 Νοσοκομειακά Φαρμακευτικά τμήματα και σε συνεργασία μαζί τους και με τη συμμετοχή των φοιτητών που κάνουν την πρακτική τους σε αυτά τα νοσοκομεία, να εκπονούν εργασίες οι οποίες θα παρουσιάζονται στα διάφορα ελληνικά και ξένα συνέδρια ή θα ανακοινώνονται στα επιστημονικά περιοδικά.
Μετάφραση στα Ελληνικά του πρώτου μέρους του πολύ σημαντικού βιβλίου QuapoS 3: Πρότυπα Ποιότητας για την Υπηρεσία Ογκολογικής Φαρμακευτικής των Νοσοκομειακών Φαρμακευτικών τμημάτων με Σχόλια, Έκδοση του Ιδρύματος για τις Εφαρμοσμένες Επιστήμες Υγειονομικής Περίθαλψης (Applied Healthcare Sciences, IFAHS e.V.) για την Γερμανική Εταιρία Ογκολογικής Φαρμακευτικής.
Η πρώτη Ελληνοτουρκική συνάντηση Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.
Επίσκεψη στο Νοσοκομείο “Georges Pompidou”.
Από τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κιλκίς για το πρόγραμμα “Καταστροφή παλαιών και άχρηστων φαρμάκων”

– Υπάρχει κάτι που δεν ειπώθηκε και θα θέλατε να το αναφέρετε?
Με την ιδιότητα του εκπροσώπου των Ελλήνων Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών στην European Association of Hospital Pharmacists από το 1996 έχω τη τύχη να συμμετέχω σε ομάδες εργασίες και να επισκέπτομαι τα άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκρίνοντας τα δεδομένα βλέπω οτι είναι απίστευτη η ανοργανωσιά μας και η έλλειψη μακροχρόνιου σχεδιασμού και οράματος για το ΕΣΥ. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και αν δεν υπάρξει συντονισμός, χρηματοδότηση και στελέχωση του συστήματος, τότε το ΕΣΥ θα κλείσει το κύκλο του με μεγάλο θόρυβο!

– Σας ευχαριστώ πολύ. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά!
Σας ευχαριστώ για τη συνεργασία και εύχομαι το 2009 να είναι παραγωγικό και να μείνει στην ιστορία σαν θετικός σταθμός για το χώρο της υγείας!

Ξανά σας ευχαριστώ κ. Τζίμη για τη συνεργασία (ελπίζω αυτή η συνεργασία να είναι μόνο η αρχή)! Εύχομαι και εγώ το 2009 να μείνει στην ιστορία σαν θετικός σταθμός για το χώρο της υγείας. Εδώ που τα λέμε “μακάρι, και ας είναι και το 2010”. ^_^

Για το τέλος μερικά video σχετικά με τον κλάδο των Νοσοκομειακών Φαρμακοποιών.

httpv://www.youtube.com/watch?v=38qz3T8pk6s

httpv://www.youtube.com/watch?v=oUuVQW4pvfM

httpv://www.youtube.com/watch?v=SANWMoTXY-k

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

  w

  Connecting to %s


 • trasnlate


%d bloggers like this: