Για τους συνεργάτες στο νοσοκομείο…

Πρωτοχρονιά δούλευα. Έτυχε και είχαμε μια ωραία συζήτηση με μια παρέα ειδικευομένων γιατρών περί health 2.0, web 2.0, e-health, ιατρική εκπαίδευση και πώς όλα αυτά θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν τόσο στην εκπαίδευση και ενημέρωσή τους όσο και στο επάγγελμά τους μετέπειτα. Το αστείο είναι ότι η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή κάτι άσχετο στο facebook. Προσωπικά θα έβρισκα εξαιρετικά εποικοδομητικό ένα πρόγραμμα σεμιναρίων για αυτά τα θέματα τόσο στο νοσοκομείο που είμαι όσο και γενικότερα στις διάφορες μονάδες του χώρου υγείας (μέσα σε αυτά βάζω και τις τριτοβάθμιες σχολές). Επειδή όσα άκουσαν τους φάνηκαν ενδιαφέρον τους αφιερώνω αυτό το post, για να ψάξουν, να διαβάσουν, να χρησιμοποιήσουν και όσο το δυνατόν να “ανοίξουν και άλλο τα μάτια τους“…

Για αρχή τους πρότεινα τον “berci” και το ScienceRoll. Σήμερα θα προτείνω επίσης τον davidrothman και το Clinical Cases and Images. Επειδή οι λίστες είναι ανεξάντλητες καλό είναι να ρίξετε μια ματιά σε σχετικά παλαιοτέρα post που έχω κάνει (όπως λέει και ο “σοφός” sensei όποιος ψάχνει βρίσκει) με την ετικέτα health-blogs(πατήστε το link. Έχει 2 σελίδες με δημοσιεύσεις με ανάποδη ημερομηνιακή σειρά). Διαβάστε επίσης τα post με την ετικέτα health 2.0.

Σχετικά με το τι είναι το Medicine 2.0, Health 2.0, ποια community sites υπάρχουν για εσάς, διαβάστε το “Σερφάροντας το δίκτυο, 20/10/08“, “Σερφάροντας το δίκτυο, 24/10/08“. Δώστε κυρίως σημασία στα άρθρα του British Medical Journal – BMJ και του JMIR – Journal of Medical Internet Research.

Σχετικά με open access διαβάστε τις δημοσιεύσεις με την ετικέτα open-access.

Για υπηρεσίες Web 2.0 οι οποίες μπορούν να σας χρησιμεύσουν διαβάστε το “Internet Cool Tools for Physicians“. Ρίξτε μια ματιά και στο “Search Εngines, Google Tips” για καλύτερες αναζητήσεις στο Web καθώς και στα “Video hosts, journals με θέματα υγείας, ιατρικής, επιστήμης I“, “Video hosts, journals με θέματα υγείας, ιατρικής, επιστήμης II“.

Σχετικά με εικονική εκπαίδευση στο χώρο υγείας στο Second Life διαβάστε τα “Everything about Second Life and Medical Education“.

Τέλος, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις παρουσιάσεις που έκανε ο “berci” του ScienceRoll περί Medicine 2.0 στα “The First Medicine 2.0 Course, Web 2.0 in Medical Education“‘  και “Web 2.0 and Medicine Course: Join Us!

Ps: Μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και στο αρχείο των post που έχω κάνει μέχρι τώρα και ανάλογα με τους τίτλους να διαβάσετε ότι σας φαίνεται ενδιαφέρον.

Ps^n: Για το τέλος ένα video που είχα παραθέσει πολύ παλιά, επί semantihealth. Νομίζω ότι αξίζει όμως να το ξεθάψω. “Health 2.0 Version 2 response to The Machine is Us/ing Us“, λοιπόν… Και επειδή πιθανόν να μην καταλαβαίνετε το catch(sic) του τίτλου, ξαναπαραθέτω και το “The Machine is Us/ing US“…

httpv://www.youtube.com/watch?v=eAUH1lX54z8

httpv://www.youtube.com/watch?v=NLlGopyXT_g

Advertisements  Leave a Reply

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

  Twitter picture

  You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

  Facebook photo

  You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

  Google+ photo

  You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

  Connecting to %s


 • trasnlate


%d bloggers like this: