Τρώγοντας μέσα στο Νοσοκομείο. Πόσο υγιεινή είναι τελικά η "νοσοκομειακή" διατροφή?…

Αφορμή για την σημερινή ανάρτηση υπήρξε το “Hospital Food” ένα photo-blog με νοσοκομειακά γεύματα από όλο τον κόσμο. Όσοι έχουν δοκιμάσει τα νοσοκομειακά “εδέσματα” φαντάζομαι ότι θα εκπλαγούν από τις φωτογραφίες του συγκεκριμένου blog. Σε μερικά νοσοκομεία πχ της Ασίας ή της Γαλλίας τα γεύματα φαίνονται πραγματικά νόστιμα. Σε άλλα, βέβαια, φαίνονται το ίδιο χάλια με εδώ (ελπίζω όχι σε όλα τα νοσοκομεία μας)…

Το θέμα μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον και μιας έχω τακτική εμπειρία από “νοσοκομειακή κουζίνα” θα ήθελα να αναφέρω και άλλες πηγές και πληροφορίες για το θέμα, ελπίζοντας κάποιος υπεύθυνος ή τεχνοκράτης να ρίξει μια ματιά σε κάποια από αυτά. Η κακή κατάσταση των γευμάτων δεν αφορά μόνο τα νοσοκομεία αλλά και τον στρατό (για τα σχολεία όλοι γνωρίζουμε την κατάσταση…) και πραγματικά εύχομαι κάποια στιγμή κάποιοι – οποιοιδήποτε  να το πάρουν πάνω τους και να κάνουν πράγματα προς αυτήν την κατεύθυνση (όπως βλέπετε δεν αναφέρω αρμοδίους γιατί προσωπικά, πλέον, έχω χάσει την ελπίδα μου για αυτούς).

Αν σας άρεσε το “Hospital Food” θα σας πρότεινα να ρίξετε μια ματιά και στα παρακάτω blog:

Φαντάζομαι ότι σε αρκετούς στο μυαλό θα έρχεται ο Jamie Oliver και το “School dinners“. H εκπομπή πέρα από τους ενημερωτικούς της στόχους πέτυχε και χρηματοδότηση για την βελτίωση των σχολικών συσσιτίων (καθόλου άσχημα νομίζω για μη κυβερνητική πρωτοβουλία):

Τhe British Government, and Prime Minister Tony Blair promised to take steps to improve school dinners shortly after the program aired. 271,677 people signed an online petition on the Feed Me Better website, which was delivered to 10 Downing Street on 30 March 2005. Certain junk foods (such as the notorious Bernard Matthews “Turkey Twizzlers” much derided on the show) were banned from schools by their local borough or county council. The Department for Education and Skills created the School Food Trust to provide support and advice to improve the standard of school meals.

In London, meeting first with Alan Johnson, the Secretary of State for Education and Skills, and Prime Minister Tony Blair, Jamie secures promises of an additional £240M for 3 years, a trust to allow schools without kitchens to build, a pledge to consider a series of training kitchens across the country, and creation of a voluntary code of conduct concerning advertising of junk food to children.

Σχετικά με την συγκεκριμένη κίνηση έχει ενδιαφέρον να δείτε και τις παρακάτω σελίδες:

Τα αναφέρω όλα αυτά για να αναδείξω ακόμα περισσότερο τη σημασία που έχουν κινήσεις όπως της Better Hospital Food” του Βρεταννικού NHS. Δεν γνωρίζω αν είναι ακόμα ενεργό το project παρόλα αυτά αξίζει αν το ρίξουν μια ματιά πιο αρμόδια άτομα. Ανάμεσα στις πολλές ενδιαφέρουσες πληροφορίες του, περιέχει ποικιλία νοσοκομειακών συνταγών, οδηγιών προετοιμασίας των γευμάτων, εναλλακτικών κυκλικών μενού ώστε να μην βαριούνται οι ασθενείς (και το προσωπικό θα προσέθετα εγώ).

Μακάρι να γινόταν και μια σειρά εκπομπών, όπως αυτή του Jamie Oliver, και για τα νοσοκομειακά γεύματα (αλλά και για το στρατό…). Πραγματικά έχει πολύ ενδιαφέρον πόσο κατάλληλα και υγιεινά είναι όλα αυτά που μας σερβίρουν στα παραπάνω περιβάλλοντα…

Αξίζει να διαβάσετε το παρακάτω ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο “Patients rejecting hospital food” ( BBC) και να δείτε τα video που ακολουθούν. Δυστυχώς δε μπορώ να τα κάνω embeded οπότε σας δίνω τα link:

Για το “τέλος, τέλος” ένα video σχετικά με τη δουλειά που έκανε ο Jamie Oliver με το “School dinners“. “Transforming School Food“…

httpv://www.youtube.com/watch?v=NQSRsY8s3kM

Τι θα φάτε σήμερα στην κλινική σας είπατε?…

Ps: Λέτε τώρα που οι εκπομπές – reality μαγειρικής είναι της μοδός να έχουμε και κανένα τέτοιο φρούτο στην Ελληνική τηλεόραση? Να το δω και αυτό, “εκτελεσμένο”από τα Ελληνικά ΜΜΕ και τι στον κόσμο. Ο κόσμος πεινάει και του δίνουμε υποκατάστατα (κάτι σαν τα stage αλλά σε “σελοφάν” ψυχαγωγίας)…


  1. Πολύ ενδιαφέρουσες οι ενέργειες που γίνονται στο εξωτερικό.

    Δυστυχώς στη χώρα μας ακόμα δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Δεν είναι καθόλου σπάνιο οι ασθενείς να υποσιτίζονται κατά την παραμονή τους σε ένα (δημόσιο) νοσοκομείο. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έλλειψη εξατομικευμένης διατροφής για τον κάθε ασθενή ανάλογα με τις ανάγκες του.

    Σύμφωνα με ανεπίσημους υπολογισμούς η κακή θρέψη σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία μπορεί να κυμαίνεται από 10% έως 50% , που είναι ένα μεγάλο ποσοστό.

    Εδώ πρέπει να τονιστεί η σημασία της διατροφής σε παθολογικές καταστάσεις. Η κακή θρέψη του ασθενούς μπορεί να οδηγήσει σε επιδείνωση της κατάστασης της υγείας του πχ πτώση ανοσοποιητικού συστήματος, μεταβολικές διαταραχές και άλλα , που οδηγούν σε αυξημένη νοσηρότητα ή και θνησιμότητα.

    Γι αυτό είναι απαραίτητη η παρουσία του διαιτολόγου-διατροφολόγου στα νοσοκομεία, ο οποίος μπορεί να επιμελείται της διατροφής των ασθενών, ώστε όχι μόνο να αποφεύγεται ο υποσιτισμός (κακή θρέψη) αλλά και να επιταχύνεται η διαδικασία της ανάρρωσης.

    Από την άλλη χρειάζεται και η κατάλληλη υποδομή προκειμένου ο διαιτολόγος-διατρ/γος να κάνει τη δουλειά για την οποία προορίζεται και όχι να απασχολείται σε άλλες θέσεις, πράγμα το οποίο συμβαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις.

  2. ioanna φαντάστηκα ότι θα σε ενδιαφέρει το θέμα. Ενδιαφέρον είναι ότι τέτοιες ενέργειες στο εξωτερικό γίνονται χωρίς οπωσδήποτε να υπάρχει κάποιος “ειδικός” ή οργανισμός ή το άμεσο οικονομικό κέρδος από πίσω. Στην Ελλάδα πάσχουμε στα θέματα επικοινωνίας και συνεργασίας. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι χρήσιμες στο επίπεδο ότι μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό brainstorming σε πιο αρμόδιους είτε για να αλλάξουν πράγματα είτε για να στραφούν επαγγελματικά σε λιγότερο κορεσμένα πράγματα.

    Πέρα από τα παραπάνω πιο ενδιαφέρον είναι ότι κάποιοι από το ΙΑΣΩ το εντόπισαν και φρόντισαν ήδη να κάνουν 2 photopost με τα πιο luxurious πιάτα που μπορεί να έχουν. Φαντάζομαι ότι τα γεύματα θα είναι είτε από τις σουίτες τους, είτε από τα πολυτελή προγράμματα. Αν έχουν τόσο πλούσια γεύματα και στα πιο απλά – “φθηνά” προγράμματα “φιλοξενίας” τότε τι να πω μπράβο τους!

    Για να είμαστε και απολύτως δίκαιοι, νομίζω ότι σε όλες τις περιπτώσεις καλό θα ήταν μαζί με τις photos να αναρτάται και το κόστος της ημερήσιας διανομής στο οποιοδήποτε νοσοκομείο παρουσιάζεται. Παρόλα αυτά αποτελεί μια καλή αφορμή για προβληματισμό και συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Γιατί όχι και αφορμή δράσεων από επαγγελματίες του χώρου, όπως εσύ καλή ώρα. 🙂




Leave a comment


  • trasnlate